Co jeść przy nadciśnieniu? A czego nie wolno?

f2d7c0262060d24142101d7f519ebaa0Zazwyczaj naszym pierwszym odruchem przy jakiejś chorobie jest sięgnięcia po leki. Czasami jednak można je nie tyle zastąpić, co wspomóc na przykład odpowiednią dietą.

Masz nadciśnienie. Co możesz jeść?

Z pewnością zrezygnuj z obfitych, tłustych i słonych posiłków.

Oto uwagi do diety dla nadciśnieniowca:

Sól – dzienne zapotrzebowanie na sól to tylko 2-3 g. Organizmowi całkowicie wystarcza więc sól zawarta w zjadanych produktach. Nadużywanie soli może sprawić problemy z jej wydaleniem, a w konsekwencji wzrost ciśnienia krwi. Tak więc lecząc się stosuj dietę bezsolną.

Białko – białko również należy przyjmować w umiarkowanych ilościach. I lepiej jeśli będą to przetwory mleczne, rośliny strączkowe, jogurty, kefiry niż ciężkostrawne mięso.

Tłuszcze – ułatwiają przyswajanie rozpuszczalnych witamin: A, D, E i K. 60 g tłuszczu dziennie wystarczy Twojemu organizmowi – to pół kostki masła. Zastąp tłuszcze zwierzęce roślinnymi!

Węglowodany – najwartościowsze są te zawarte w warzywach i owocach.

Pierwiastki pomocne w leczeniu nadciśnienia znajdziesz na przykład w bananach – potas i pomidorach – magnez.

Odpowiednia dieta wspomoże proces leczenia nadciśnienia i uchroni Cię przed innymi chorobami!

 

This article was written by Przemysław Pufal.