Dieta ubogoenergetyczna – tabela produktów

Produkty i potrawy

Zalecane

Zalecane

w umiarkowanych

ilościach

Przeciwwskazane

NAPOJE

Mleko chude 1, 5 – 0,5 % tłuszczu, jogurt chudy, kefir chudy, koktajl mleczno – owocowy bez cukru, woda przegotowana, herbata czarna, zielona, czerwona, ziołowa, owocowa bez cukru, kawa zbożowa bez cukru, soki z warzyw, owoców, napoje z warzyw bez cukru, napoje z kwaśnego mleka i warzyw, bez cukru, napoje z serwatki i warzyw bez cukru, napoje „light”.

Słaba kawa naturalna bez cukru.

Wszystkie napoje słodzone cukrem, kakao naturalne, mocna kawa, napoje z owoców i śmietanki, tłuste mleko, napoje alkoholowe, soki owocowe z cukrem, lemoniada, coca-cola, pepsi.

PIECZYWO

Chleb razowy graham, chleb pełnoziarnisty, chrupki.

Chleb pszenny, pszenno – żytni, bułeczki, rogale, bagietki francuskie, tostowe.

Wypieki z dodatkiem cukru, chleb na miodzie, biszkopt z cukrem, ciasta kruche, ucierane.

DODATKI

DO

PIECZYWA

Chude wędliny :szynka, polędwica, drobiowe, pasty z mięsa i warzyw, , chude ryby, jaja faszerowane, jaja na miękko lub jajecznica ( 2 -3 razy w tygodniu ), ser twarogowy, chudy serek homogenizowany, serek homogenizowany ziarnisty.

Ser twarogowy półtłusty, , serek topiony, masło margaryna miękka, pasztet z drobiu, cielęciny, parówki drobiowe i cielęce, dżemy bezcukrowe, śledzie, ryby chude- gotowane, wędzone.

Tłuste wędliny, kaszanka, pasztetowa, konserwy mięsne, salceson, miód, dżemy ,marmolady, konfitury, tłuste sery podpuszczkowe, żółte , topione, sery pleśniowe,

ser typu Feta, Fromage, ser twarogowy tłusty.

ZUPY

i SOSY

GORĄCE

Jarzynowe czyste,: pomidorowa, grzybowa, barszcz czerwony, chudy rosół, mleczne na mleku 0,5 – 1,5 % tłuszczu

Zupy podprawiane zawiesinami: jarzynowa, ziemniaczana, owocowa bez cukru, koperkowa, kalafiorowa, zupa z maślanka, serwatka, cytrynowa, barszcz czerwony zabielany mlekiem, żurek, kapuśniak, ryżowa, krupnik.

 

Sosy na wywarach z warzyw, np. pietruszkowy, koperkowy, pomidorowy, potrawkowy, grzybowy, cytrynowy, chrzanowy, mleczny, owocowe bez cukru.

Zupy esencjonalne, np.. na tłustych wywarach mięsnych, zagęszczane zasmażkami, z dużą

ilością śmietany, owocowe z cukrem.

 

 

 

 

 

 

 

Sosy zawiesiste, tłuste, esencjonalne, słodkie.

DODATKI

DO

ZUP

 

Ryż brązowy, grzanki, kasze, lane ciasto, makaron, ziemniaki, fasola, groch,

Duże ilości pieczywa, makaronów, kasz, groszek ptysiowy, kluski francuskie, biszkoptowe

MIĘSO

DRÓB,

RYBY

Mięso chude: cielęcina, młoda wołowina, jagnię, królik, kurczak, indyk. Chude ryby: dorsz, lin, mintaj, sandacz , szczupak, okoń błękitek, fladra, morszczuk , płastuga, płoć, pstrąg strumieniowy, halibut biały. Potrawy gotowane, pieczone w foli, pergaminie, na grillu, kombiwarze, duszone bez tłuszczu.

Mięsa krwiste: wołowina, konina, polędwica wieprzowa. Ryby: Młody karp, leszcz , karmazyn, tuńczyk.

Tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, podroby, gęsi kaczki.

Tłuste ryby: węgorz, łosoś, sum, tołpyga, śledź szprot bałtycki.

Potrawy nasiąknięte tłuszczem: smażone, pieczone, duszone w tradycyjny sposób.

POTRAWY

PÓŁMIĘSNE

i

BEZMIĘSNE

Budynie z mięsa i warzyw, z sera, warzywa faszerowane mięsem

Budynie z kasz, makaronów, zapiekanki,

risotto, pierogi z mięsem.

Potrawy z dodatkiem cukry, np.: knedle, naleśniki, pierogi. Potrawy smażone: racuchy, kotlety z kasz.

WARZYWA

Wszystkie , oprócz wymienionych w rubryce

” zalecane w umiarkowanych ilościach”

Groch, fasola, groszek zielony konserwowy, kukurydza.

Stare, zdrewniałe, warzywa gotowane z dodatkiem dużej ilości

majonezu, śmietany, żółtek, cukru.

ZIEMNIAKI

 

Gotowane w całości, puree ziemniaczane, pieczone

Smażone, chipsy ziemniaczane, frytki, placki ziemniaczane, pyzy.

OWOCE

Grejpfruty, jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki, truskawki, morele, poziomki, maliny, pomarańcze, mandarynki, ananasy.

Winogrona, banany, brzoskwinie, śliwki, gruszki, mango, porzeczki czarne, owoce suszone.

Owoce w syropach, kompoty z cukrem, sałatki owocowe z cukrem, galaretki ze śmietaną i cukrem.

DESERY

Kompoty, kisiele, galaretki z niewielką ilością słodzika, leguminy z serka homogenizowanego, owoce z serkiem, jabłka pieczone z piana z białek, sernik na zimno z niewielką ilością słodzika, surówki owocowe, desery mleczne,

Ciasta z mała zawartością tłuszczu i cukru lub niewielką ilością słodzika

Wszystkie desery z cukrem, miodem, np: galaretki, kremy, kompoty, leguminy, marmolady, wszystkie z dużą zawartością tłuszczu i cukru, np.: ciasta , torty, paczki, faworki, orzechy, chałwa, czekolada.

PRZYPRAWY

Łagodne , jak: sok z cytryny, kwas mlekowy, kwasek cytrynowy, koperek zielony, pietruszka, czosnek, cebula, jarzynka, kminek, majeranek, bazylia.

Gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, sól, papryka słodka, pieprz ziołowy, ocet winny, curry, tymianek, oregano, vegeta,

Bardzo ostre, papryka ostra, ocet, chili, musztarda, pieprz, sól w większych ilościach.

f2d7c0262060d24142101d7f519ebaa0

NEWSLETTER Zapraszam!