Dzika róża

Dzika róża, po łacinie Rosa canina, to  gatunek krzewu z rodziny różowatych, z rodzaju róża. Pospolita nazwa to psia róża (tłumaczenie nazwy łacińskiej!) i szypszyna. Występuje także w Polsce i jest u nas gatunkiem pospolitym.

Dziką różę wykorzystuje się jak ozdobę, w kuchni głównie jako przetwory w postaci konfitur, dżemów, soków, syropów, herbat. Jest także dodatkiem do kosmetyków.

Ale dzika różna to głównie surowiec zielarski i jest składnikiem wielu mieszanek ziołowych.

Wykorzystuje się ją szeroko z uwagi na składniki, które zawiera:

witaminę C

garbniki

karotenoidy

kwasy organiczne

olejki eteryczne

cukry

pektyny

witaminy A, B1, B2,, E, K

kwas foliowy

flawonoidy

kwasy organiczne.

Dzika róża zawiera bardzo dużo witaminy C. Od 1 do 3 owoców jej owoców to dzienna dawka zapotrzebowania człowieka na witaminę C!

Jak i na co działa dzika róża:

nadciśnienie,

choroby serca

choroby wątroby

choroby nerek

niestrawności i biegunki

bóle gardła

dolegliwości skórne

choroby dwunastnicy

choroba wrzodowa

reumatyzm

oparzenia

choroby zwyrodnienia stawów

przeziębienia

bóle gardła

dolegliwości skórne

leczenie stanów zapalnych skóry, oparzeń i trudno gojących się ran

chroni przed szkorbutem.

Dzika róża ma więc bardzo szerokie zastosowanie, zarówno w profilaktyce jak i różnego rodzaju schorzeniach. Warto więc o niej pamiętać i spożywać wraz z różnego rodzaju produktami.

NEWSLETTER Zapraszam!




This article was written by Przemysław Pufal.