Ksylitol

Ksylitol, zwany cukrem brzozowym, dawniej był pozyskiwany z brzóz, teraz z różnych włókien roślinnych. Słodzik ten wygląda i smakuje jak cukier, ale ma mniej kalorii – zawiera 40% mniej kalorii od zwykłego białego cukru.

Jakie jest działanie ksylitolu i jak wpływa na zdrowie?

–  skutecznie działa w walce z zapaleniem dziąseł i próchnicą,

– nie podnosi poziomu cukru we krwi i insuliny we krwi,

– może złagodzić objawy cukrzycy,

– może zmniejszyć gromadzenie tłuszczu w jamie brzusznej,

–  może zapobiegać przyrostowi masy ciała przy tłustej diecie,

– poprawia mineralizację kości (osteopenia i osteoporoza),

– redukuje problemy związane z alergiami oraz infekcjami górnych dróg oddechowych,

– może zwiększyć produkcję kolagenu,

– hamuje rozwój bakterii i drożdżaków (z choroby bakteryjne i grzybica).

Nie ma zaleceń co do maksymalne dziennej dawki ksylitolu w diecie, ale oczywiście nie należy przesadzać z jego spożywaniem. Nadmiar może doprowadzić do nadmiernego gromadzenia się gazów w jelitach, lekkich biegunek lub skurczów. Nie powinny go spożywać dzieci poniżej 3 roku życia.

NEWSLETTER Zapraszam!



This article was written by Przemysław Pufal.