Czy makaron jest tuczący

f2d7c0262060d24142101d7f519ebaa0Czy makaron tuczy? Pierwsza i najczęstsza odpowiedź pada taka, że oczywiście. I jak to często bywa z wiedzą potoczną, jest to błędne przekonanie.

Wszystko zależy od tego z czym ten makaron zjadasz. Jeśli jest to wysokokaloryczny sos oparty na śmietanie, mące, to niestety takie danie będzie tuczące.

100 g suchego makaronu dostarcza aż 330 kcal, ale podczas gotowania wchłania on wodę i trzykrotnie zwiększa objętość. Ugotowana porcja 100 g to tylko 110 kcal. Sytość zapewnia nam zawarta w makaronie skrobia, którą nasz organizm przetwarza na glukozę. Makaron hamuje poczucie nienajedzenia i robi to tym wolniej, im mniej rozgotowany makaron jemy.

Makaron jest doskonałym źródłem składników spożywczych, takich jak skrobia, błonnik pokarmowy, witaminy, magnez i żelazo.

Makaron zmniejsza także apetyt na słodycze, bo jego  zjedzenie pozwala utrzymać w organizmie odpowiedni poziom cukru. 

Jaki makaron jeść

Najlepiej jeść makaron razowy i gotowany all dente, czyli nierozgotowany.

Możesz wybierać makaron z semoliny – mąki z pszenicy twardej – durum i najmniej przetworzony. Pszenica ta ma spore ilości białka, dzięki czemu w składzie makaronu nie muszą pojawiać się jajka.

NEWSLETTER Zapraszam!