Mięso w diecie

f2d7c0262060d24142101d7f519ebaa0Czy osoby będące na diecie mogą spożywać mięso? Niektórzy twierdzą, że nie, ale nie musisz rezygnować z mięsa będąc na diecie. Musisz tylko przestrzegać prostych zasad dotyczących jakości, kaloryczności i przyrządzania mięsa.

Najmniej kaloryczna jest cielęcina, a najbardziej wieprzowina. Można też wybierać mięso ptaków (indyk, kurczak) lub świeże ryby (morszczuk, miruna, dorsz, flądra, gładzica, mintaj, halibut, sandacz, pstrąg strumieniowy).

Pamiętaj także, żeby nie przyrządzać i nie jeść mięsa w grubej panierce i smażonego w obłędnych ilościach tłuszczu. Wtedy mięso może być faktycznie wysokokaloryczne.

Sery są bardziej kaloryczne niż mięso. Sery pomimo tego, że zawierają podobne wartości białka jak mięso, mają znacznie wyższą wartość kaloryczną.

NEWSLETTER Zapraszam!



  • Ja właśnie słyszałem, że ryby są bardzo dobre i co najważniejsze można ich jeść do bólu. Warto wspomnieć, żę najważnijesze jest jedzenie na parze…

    • Przemysław Pufal

      W Polsce wciąż spożycie ryb na jedną osobę jest niskie. Niestety ponieważ ryby są zdrowe i niezbędne wręcz w codziennym jadłospisie.

      • Kilka lat temu była prowadzona kampania „Jedz ryby codziennie”. Podobnie jak dla innych tego typu kampanii, nie wpłynęła zdecydowanie na wzrost spożycia ryb.
        Szkoda, że dla niektórych jedyna forma ich spożywania to wersja w puszkach.

        • Przemysław Pufal

          Właśnie… Tym bardziej, że jak się dobrze poszuka, to można znaleźć świeże ryby tanie i dobre zarazem.

  • Mięso jest bardzo ważne podczas diety. Zgadzam się z autorem, że trzeba odpowiednio dobierać i przyrządzać mięso ale robimy tak chyba z każdym posiłkiem, w końcu liczą się efekty 😉

  • Zgadzam się w 100%. Moim zdaniem również można jeść mięso będąc na diecie ale nie smażone i nie w panierce. Polecam gotowane na parze 😉

    • Przemysław Pufal

      Nie każdy lubi gotowane na parze, ale ważniejsze jest zdrowie, niż smak!