Oleje naturalne

Oleje naturalne otrzymuje się w wyniku tłoczenia na zimno. Oleje takie nie przechodzą dodatkowych etapów oczyszczania poza filtracją i osadzaniem. Metody te pozwalają na usunięcie fragmentów nasion i innych mechanicznych zanieczyszczeń.

Dzięki takiemu rozwiązaniu w olejach zostają zachowane wszystkie naturalne składniki, które normlanie podlegają rozpadowi podczas rafinacji czy też podgrzewaniu. W olejach utrzymują się naturalne witaminy A i E, oraz naturalne kwasy tłuszczowe.

Oleje posiadają cechy jedynie, gdy są świeże i właściwie przechowywane. Należy je przechowywać w temperaturze 0-10 st. C, w szczelnie zamkniętych pojemnikach, umieszczonych w ciemnych miejscach. Należy je chronić przed źródłem światła, olej jest szczególnie wrażliwy na promienie słoneczne.

Świeżo wyciśnięty olej zawiera dużo więcej składników odżywczych i bioaktywnych jak i posiada znacznie lepszy smak niż oleje kupne czy też rafinowane, które przeszły długi proces przetwórczy jak i spędziły już jakiś czas na półkach sklepowych. Takie oleje nie zawierają żadnych konserwantów i sztucznych substancji, są czystą esencją nasion.

 

NEWSLETTER Zapraszam!



This article was written by Przemysław Pufal.