Stewia

Stevia rebudiana to niewielka roślina, pochodząca z Ameryki Południowej. W wielu krajach Ameryki i Azji stewia używana jest powszechnie do słodzenia kawy, herbaty i słodkich potraw.

Stewia jest naturalnym, zdrowym i bezkalorycznym zamiennikiem cukru i wszystkich sztucznych słodzików. Smakuje najbardziej, gdy odpowiednio ją dawkujemy.

Stewia to bardzo popularny na całym świecie, całkowicie naturalny słodzik. Liście tej rośliny zawierają steviozyd, który jest około 200-300 razy słodszy od sacharozy (cukru). Jest to idealna alternatywa dla wszystkich dbających o linię – stewia posiada zero kalorii. Badania pokazują dodatkowo korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzycy.

stewiaStewia ma zero kalorii, nie ma żadnego wpływu na wydzielanie insuliny, dlatego jest bezpieczniejsza dla cukrzyków i szczególnie zalecana dla ludzi zagrożonych cukrzycą albo dla tych, u których cukier jest ciężko ustawialny.

wysuszone listki stewii są 15 razy słodsze niż cukier,

proszek uzyskiwany ze stewii jest ok. 300 razy słodszy od cukru,

stewia jest prawie bezkaloryczna,

stewia używana w pastach do zębów, działa antybakteriologicznie i w przeciwieństwie do cukru, hamuje paradontozę.

stewia rozpuszcza się dobrze w każdym ciepłym i zimnym płynie tak, że może znakomicie zastąpić cukier czy miód.

stewia nie traci nic przy podgrzewaniu i dlatego można ją używać do pieczenia i gotowania.

stewia wzmacnia również w naturalny sposób smak własny wielu owoców, orzechów, soków, jogurtów, przetworów mącznych czy warzyw w zalewie octowej.

w kosmetyce stewia używana jest jako składnik maseczek. Dodana z paroma kroplami wody do glinki kosmetycznej tworzy papkę zawierającą około 20 rożnych soli mineralnych istotnych dla organizmu, takich jak: krzem, magnez, wapń, potas, fosfor, sod i inne oraz cały szereg mikroelementów i pierwiastków śladowych: selen, molibden, cynk (to składniki glinek) i składniki działające na skórę dezynfekująco, absorpcyjnie, łagodząco i gojąco.

stewia ma również właściwości oczyszczające, regenerujące, odżywcze i wzmacniające. Dzięki swoim właściwościom działa leczniczo na skórę trądzikową, wypryski i wrzody. Dezynfekuje skórę, absorbuje sebum, bakterie i toksyny, zamyka pory, przyspiesza gojenie się ran. Skóra nabiera świeżego i zdrowego wyglądu.

dezynfekujące i bakteriobójcze właściwości stewii wykorzystywane są do produkcji pasty do zębów. Stewia zapobiega tworzeniu się osądów nazębnych i próchnicy.

ze stewii można przygotować płyn do płukania jamy ustnej i gardła.

listki stewii – całe liście rośliny stewia rebaudiana, zawierają z reguły 8-12% słodkich glykozydów.

proszek z listków – to zmielone liście, proszek ten jest 10-15 razy słodszy niż cukier.

ekstrakt stewii – to biały proszek zawierający 40-50% glykosydów.

ekstrakt stewii (koncentrat) – to biały proszek zawierający 80-95% glykosydów.

stewiosyd – najczystszy ekstrakt zawierający ponad 90% stewiosydu.

płynna stewia – to roztwory wodne albo alkoholowe wyżej wymienionych produktów.

Ekstrakty ze stewii można przygotować w domu samemu, po uprzednim wyhodowaniu jej, ale można również zakupić gotowe produkty z tej rośliny.

Liście stewii można mieszać z liśćmi herbat, zarówno w celu ich osłodzenia, jak i wzbogacenia ich wartości odżywczych. Jedna łyżka wystarcza do przygotowania wywaru, którym osłodzić można litr napoju.

NEWSLETTER Zapraszam!




This article was written by Przemysław Pufal.