Tłuszcze

Czy należy wystrzegać się tłuszczów?

Czy każdy tłuszcz jest zły dla organizmu?

f2d7c0262060d24142101d7f519ebaa0Tłuszcze są niezbędne w organizmie, ponieważ biorą udział w budowie niektórych hormonów oraz są potrzebne do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E, K). Brak tłuszczu może być przyczyną awitaminozy i problemów z wypróżnianiem. Przy wyborze tłuszczu wybieraj produkty bogate w kwasy omega 3, w które bogate są ryby morskie, olej lniany i orzechy. Oleje roślinne, tłuszcz rybi dostarczają też nienasyconych kwasów tłuszczowych ważnych w zapobieganiu wielu chorób, między innymi miażdżycy. Jeżeli chcesz schudnąć ogranicz przede wszystkim tłuszcze zwierzęce pochodzące z mięsa.

Tłuszcze powinny stanowić 25–30% zapotrzebowania energetycznego, resztę przeznaczamy na węglowodany zawarte w warzywach, owocach, kaszy, ryżu, razowym pieczywie.

Tłuszcze roślinne nie są mniej kaloryczne niż te pochodzące od zwierząt. Ich plusem jest fakt, że jako jedne z niewielu, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także są wolne od złego cholesterolu.

Tak więc nie każdy tłuszcz jest zły. 

NEWSLETTER Zapraszam!