Co jeść przy nadciśnieniu? A czego nie wolno?

Zazwyczaj naszym pierwszym odruchem przy jakiejś chorobie jest sięgnięcia po leki. Czasami jednak można je nie tyle zastąpić, co wspomóc na przykład odpowiednią dietą.

Lustrzanka cyfrowa - kurs obsługi

Masz nadciśnienie. Co możesz jeść?

Z pewnością zrezygnuj z obfitych, tłustych i słonych posiłków.

Oto uwagi do diety dla nadciśnieniowca:

Sól – dzienne zapotrzebowanie na sól to tylko 2-3 g. Organizmowi całkowicie wystarcza więc sól zawarta w zjadanych produktach. Nadużywanie soli może sprawić problemy z jej wydaleniem, a w konsekwencji wzrost ciśnienia krwi. Tak więc lecząc się stosuj dietę bezsolną.

Białko – białko również należy przyjmować w umiarkowanych ilościach. I lepiej jeśli będą to przetwory mleczne, rośliny strączkowe, jogurty, kefiry niż ciężkostrawne mięso.

Tłuszcze – ułatwiają przyswajanie rozpuszczalnych witamin: A, D, E i K. 60 g tłuszczu dziennie wystarczy Twojemu organizmowi – to pół kostki masła. Zastąp tłuszcze zwierzęce roślinnymi!

Węglowodany – najwartościowsze są te zawarte w warzywach i owocach.

Pierwiastki pomocne w leczeniu nadciśnienia znajdziesz na przykład w bananach – potas i pomidorach – magnez.

Odpowiednia dieta wspomoże proces leczenia nadciśnienia i uchroni Cię przed innymi chorobami!

 

Kurs Social Media dla biznesu

Skomentuj!

Dodaj komentarz

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: