Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux

Co ja tam wiem o jedzeniu, tyle, co byle co zjem. A już w ogóle co ja wiem o kuchni polskiej? Okazuje się, że po przeczytaniu książki „Kapłony i szczeżuje” o wiele więcej, niż część samozwańczych ekspertów od dawnej polskiej kuchni. Od razu polecam im tę książkę – najpierw przeczytajcie, a potem się wypowiadajcie.

Jarosław Dumanowski to profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. Magdalena Kasprzyk-Chevriaux to z wykształcenia prawniczka, z pasji dziennikarka kulinarna Specjalizuje się w historii kuchni polskiej. Oboje zaserwowali nam fascynującą rozmowę nie tylko na temat kuchni staropolskiej.

W Polsce od lat jest moda na gotowanie, ale tak naprawdę o historii jedzenia nadal przeciętny Polak wie niewiele. Liznęliśmy trochę ciekawostek z internetu, które nie zawsze są prawdziwe, poczytaliśmy trochę książek, w których też wciąż zdarzają się nieprawdziwe informacje.

A tu mamy informacje od historyka, zajmującego się dziejami jedzenia, czyli pracą na pograniczu trzech dyscyplin: historii, wiedzy kulinarnej i biologii.

Oglądaj, słuchaj, ćwicz - zdobywaj nowe umiejętności online

Dla rozmówców jedzenie to wybory, wartości, elitarność, ideologia, mody żywieniowe, kwestia kulturowa, choć oczywiście nie wszyscy to zauważają.

Oczywiście książka to nie tylko teoretyczne dywagacje, ale mnóstwo faktów, przykładów i ciekawostek. Czytamy o tym, co zniknęło – manna, barszcz, minóg, dropie i wiele innych. O historii roślin i smaku, wpływie innych kultur na naszą kuchnię.

O białych plamach, których całkiem sporo i kulinarnych mitach, których również mnóstwo. O pierwszej książce kucharskiej, innych książkach wpływowych i ważnych, i o takich kucharzach.

Poruszają temat kuchennych rekonstrukcji – czy umiemy dziś gotować po staropolsku, czy nam się tylko wydaje, że taką znamy.

„Kapłony i szczeżuje” to również dziesiątki innych bardzo ciekawych tematów, które zainteresowały nawet takiego kulinarnego abnegata jak ja.

Leave a Reply

%d bloggers like this: